ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СЕМЕЙСТВОТО НА РОТАРИ КЛУБ СОФИЯ-ВИТОША ПОСЕТИ ДЕНЯТ НА РОТАРИ В ООН 2017

Всяка година се отбелязва Денят на Ротари в ООН, с което се подчертава дългогодишното и устойчиво партньорство между двете организации.

Винаги случващо се в Ню Йорк досега, през ноември 2017 честването на този ден за първи път бе отбелязано в Женева, Швейцария. Повече от 1,400 представители на Ротари и ООН посетиха Централата на Организацията на Обединените нации в Европа. Там беше и представител на семейството на Ротари клуб София-Витоша – Ралица Диканска, член на Ротаракт клуб София Витоша-Изгрев и български младежки делегат към ООН за 2017/2018.

По време на двудневното събитие бяха проведени многобройни панели, посветени на това как „правим разликата“ по пътя на мира, както и на постигането на устойчиво развитие и мир чрез реализирането на Целите за устойчиво развитие. Бяха връчени награди на шестима отличаващи се „борци за мира“ за осъществени проекти на теми като образование, предотвратяване на конфликти, овластяване на момичета и други. (повече информация за тях и техните проекти: Rotary’s Champions of Peace 2017)

Президентът на Ротари Интернешънъл за 2017/2018 Иън Райзли в обръщението си отбеляза важността на партньорството за постигане на мир и устойчиво развитие, а генералният секретар на ООН Антонио Гутереш отправи своята благодарност към Ротари за това, което прави.

Ралица, заедно с други ротарактори от цял свят, както и колеги младежки делегати към ООН, взе участие в панели за обвързаността между работата на Ротари и постигането на Целите за устойчиво развитие. От страна на ООН бе отбелязана незаменимата роля на Ротари Интернешънъл в голямото предизвикателство за изкореняване на полиомиелита в партньорство със Световната здравна организация. В самият панел бе казано „Там където е Ротари има надежда!“.

Ротари Интернешънъл продължава да държи най-висок консултативен статут към ООН от всички неправителствени организации. Ротари и ООН имат изградено силно и устойчиво партньорство за постигане на Целите на хилядолетието от 2000 година, Целите за устойчиво развитие, включително изкореняване на полиомиелита, културни обмени, грамотност, образование, проекти за чиста вода и санитация, както и разпространение на мира по света.

Подробната програма на това, което се случи в Женева можете да видите тук: Ден на Ротари в ООН – програма

 

Ралица Диканска