Проект за намаляване на смъртността и ранените по пътищата в РБ

 

 

28.08.ptp_

Ние,ротарианците от Ротари клуб София-Витоша, след задълбочено проучване на статистически данни и анализи относно пътнотранспортните произшествия  в България решихме да се включим  активно в  Проект за намаляване на броя на ранените и жертвите по пътищата на Република България.

С 90 души на един милион, България е трета по смъртност на пътищата в Европейския съюз през 2014 г., както и по ръст на смъртните случаи спрямо предишната година. Това сочат данните на Европейската комисия (ЕК). Годишно материалните загуби от автомобилни катастрофи в България, според данни на Световната Банка, са 500 милиона евро или почти 1,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Целта на проекта е да спомогнем за усилията на държавата, общините и МВР за намаляване на броя на ранените и жертвите по пътищата. За да направим това, желаем да изготвим възможно  най-ефективната кампания.

Фокусиране върху най-честото и най-смъртоносното произшествие според данните на КАТ,  т.е. «сблъскване между МПС». Целта е да се намали броят на причините и да се коригира поведението на групата  хора, които най-често са извършители на подобни нарушения, и по този начин да се намали честотността на произшествието. Определяме тази група като водачите със стаж до 6 години (по данни на КАТ); също основно групата от млади мъже между 17-25-годишна възраст (по данни на RSA).

Кампанията ще стартира в гр. София и ще бъде максимално целево насочена и ще има два основни компонента: образователен и практично измерим.

Зони на фокус обхванати от проекта са основно образование и грамотност, мир и предотвратяване/разрешаване на конфликти. Смятаме, че с този Проект за намаляване на смъртността и ранените по пътищата в РБ  ще спомогнем за разрешаване и на следните проблеми: нетолерантно и агресивно поведение, случаи на саморазправа, изграждане на гражданска нетърпимост към това поведение, както и ниско ниво на квалификация на шофьорите; ще обучим младите по основни знания и поведение към толерантност  и солидарност, да бъдат свободни в избора си и да не нарушават правата на другите.