Съвместна среща на РОТАРИ КЛУБ СОФИЯ ВИТОША и РОТАРИ КЛУБ ПИРОТ в Сърбия

На 10  и 11 март 2018 година Ротари клуб София – Витоша имаше удоволствието да направи съвместна среща с Ротари клуб – Пирот, като срещата се проведе на тяхна територия.

На 10 март бяхме посрещнати от нашите приятели от Ротари клуб Пирот пред хотел „ANA LUX SPA” в град Пирот, като от там стартира и нашата обиколка по местата, които следва да се видят около Пирот.

Нашите приятели пър воначално ни съпроводиха по доста „off road“ маршрут до село Ръсовци, където в манастира „Свети Илиjа“  изслушахме лекция относно историята на манастира, които е разположен на 1,5 км. от селото. В църквата няма стенописи или надписи и се смята се, че е изградена през втората половина на ХІХ век. Обновявана е през 1936 и 1945 година, като в последствие през 2009 година църквата е разрушена и на нейно място е издигната нова.

След манастира  нашите приятели от Ротари клуб Пирот бяха подсигурили достъпа до Пещерна църква „Свети свети Петър и Павел“, намираща се отново край село Ръсовци. Смята се, че пещерната църква е от средата или втората половина на ХІІІ век, като в нея са запазени  остатъци от стенописи, сред които е известно изображението на Исус, като ни беше обяснено, че на него същия е нарисуван като дете. Църквата е обявена е за паметник на културата през 1981 година.

В последствие се отправихме към село Брлог, където ни очакваше екип от местното горско стопанство, които ни изнесоха лекция за флората и фауната в тяхната част на общата ни Стара планина.

При вечер се настанихме в семейното хотела Кафана Гали Врело, намираща се на 32 км. от град Пирот, където по късно беше организирана и празничната вечеря.

На приятелската вечеря се насладихме на разнообразна сръбска кухня, както и на типичната за тях жива музика. Президентите на Ротари клуб София Витоша – Светослав Танчовски и Ротари клуб Пирот  – Горан Мишич си размениха ротариански знамена  и подаръци, за спомен от посещението.

На вечерята въпреки многото танци и песни бяха обсъдени и бъдещи съвместни проекти между двата клуба. Почти при зори беше финализиране празничната вечеря, като сутринта бяхме посрещнати с пищна закуска от сръбски тестени специалитети.

След закуска посетихме водопада Тупавица и месна ферма за пъстърва.

След проведения съвместен обяд, двата клуба се разделиха, като за пореден път дадоха пример за  ротарианската дружба между  два клуба, два дистрикта и два приятелски народа!